Szállás a Mátrában : Panoráma apartman - hegyvidéki wellness - Parádsasvár

Apartman saját wellnessel! Legyen a vendégünk a Mátra szívében! Ismerje meg ezt a csodás környéket családjával, ehhez kínálunk kényelmes, otthonos apartmant Parádsasvár falu szívében, csodás panorámával a Mátra gerincére, a Kékestetőre. 06-20-9179246

 

zakopane_2014_aggtelek_019.jpg

Fedezze fel ezt a csodálatos földalatti világot!

Parádsasvártól alig 100 km-re a Bükk hegység számos látogatható barlangot rejteget.  A legtöbb naponta látogatható, de vannak olyan kiépítetlen szakaszok, ahol csak előzetes bejelentkezés útján, kijelölt időpontban, lámpával, és megfelelő ruházattal felkészülve lehetséges hosszabb lélegzetvételű, és garantáltan elképzelhetetlenül csodálatos kaladtúrát tenni ( saját tapasztalatból).

A Nemzeti Park képzett túravezetői segítségével a rövid túrák ( kb. 1-2 óra) alkalmával is betekintést nyerhetünk ebbe a csodálatos, és szinte hihetetlen világba, mely évezredek óta épül a hegy gyomrában, csodálatos cseppkő képződményeket létrehozva.

A Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 25 km összhosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer, melynek 5,3 km-es szakasza a Domica-barlang, Szlovákiában található. A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedőbb – legrégebben kutatott, legismertebb, képződményekben leggazdagabb.

Látogatható barlngjai:

- Bardla-barlang, Aggteleki rövid túra:  

A túra hossza: 1 km 
A túra időtartama: 60 perc

A Baradla-barlang legismertebb részeit bemutató túra 1 km-es útvonala kiépített, villanyvilágítással ellátott, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe. 

A túra során megismerkedhetünk egy olyan világgal, amelyet már az ősember felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt. A sok fekete szín, a kormos képződmények, sziklák mind-mind az elődök emlékeit őrzik. De nem csak emiatt különleges, hatalmas termek és képződmények sokasága jellemzi: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka, melynek már a nevében benne van a páratlansága, lenyűgöző méretű termében megszámlálhatatlan képződmény található. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyterembenpedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt.

 zakopane_2014_aggtelek_016.jpg

- Baradla - barlang, Jósvafői rövidtúra 

A túra hossza: 1 400 m 
A túra időtartama: kb. 60 perc

A Baradla-barlang jósvafői bejáratától induló, és ugyanoda visszaérkező túra hossza oda-vissza 1400 m, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe.

- Baradla-barlang, Vörös-tói középtúra

A túra hossza: 2 300 m 
A túra időtartama: kb. 100 perc

A Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza 2300 m hosszú. A túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és a jóvafői kijáratánál végződik, bejárása nagyjából 100 percet vesz igénybe. 

A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magasCsillagvizsgálót, a Sárkányfejet valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kap.

zakopane_2014_aggtelek_133.jpg

 

- Rákóczi-barlang:

A túra összhosszúsága: 700 m 
A túra időtartama: kb. 45 perc

A barlangot egy vasérckutató tárón keresztül lehet megközelíteni, az útvonal hossza oda-vissza 400 m, a barlangban szintén oda-vissza kb. 300 m, az útvonal bejárása nagyjából 45 percet vesz igénybe.

A karsztvidék egyik látványos kiépített barlangja egyedülálló a képződmények tömeges előfordulása és azok sokszínűsége miatt. A különleges borsókövek, cseppkőlefolyások szinte teljesen beborítják az oldalfalakat. A vöröses-barnás-sárgás színű képződmények között üde színfoltot jelentenek a hófehér szalmacseppkövek, szegfűkalcitok. A képződmények mellett a barlang kristálytiszta tavai nyújtanak felejthetetlen élményt a látogatóknak.

- Vass Imre-barlang :

A túra hossza: 6,5 km 
A túra időtartama: 3 óra

A túra a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő jegypénztártól indul. A jegypénztár és a barlangbejárat közötti gyalogtúra hossza oda-vissza 6 km, a barlangi túra hossza szintén oda-vissza kb. 500 m, bejárása nagyjából 3 órát vesz igénybe, amelyből a barlangban töltött idő 45-50 perc.

A túra során a látogatók megismerkedhetnek a felszíni és a felszín alatti világ különlegességeivel. Források, patakok mentén vezet az út, ami alatt a karsztvidék jellegzetességeit lehet megfigyelni. A barlangban pedig cseppkövek végeláthatatlan gazdagsága és azok páratlan színvilága ejti rabul az érdeklődőket. Leglátványosabb képződménye, a 8 m magas Narancs-zuhatag mellett zászlócseppkövek, szalmacseppkövek, cseppkőlefolyások, valamint a gravitációval dacoló légies görbecseppkövek teszik felejthetlenné az élményt.

Előzetes bejelentkezés ( tourinform Aggtelek) alapján is több, hosszabb túrát tehetünk:

- Baradla-barlang, Hosszú túra:

A túra hossza: 6,7 km
A túra időtartama: 4-5 óra

Az egyik legkönnyebben teljesíthető kalandtúránk során a látogatók megismerkedhetnek a Baradla-barlang 6,7 km hosszú főágával, melynek bejárása nagyjából 4-5 órát vesz igénybe.

A túra az aggteleki főbejárattól indul és egészen a Hangversenyteremig az útvonala megegyezik a rövidtúra útvonalával. A teremből azonban az út a Csónakázó-tó mellett vezet tovább a tó végénél lévő gátig. Innen a kaland elkezdődik! A barlang kiépítetlen szakaszán a közlekedést a szükséges helyeken létesített hidak, lépcsők segítik, a világítást pedig a csoport tagjainak lámpái biztosítják egészen a Vörös-tói-ág becsatlakozásáig. Innen a túra útvonala megegyezik a vörös-tói középtúra útvonalával. A kalandtúra felejthetetlen élménye zenehallgatással egészül ki a páratlan akusztikájú aggteleki Hangversenyteremben, valamint a jósvafői Óriások termében.

Egyéb speciális túrákról, árakról, indulási időpontokról: az Aggteleki Nemzeti Park honlapján tájékozódhatnak.

220.jpg

Lillafüred:

-Szent István barlang: ( jelenleg nem látogatható. Felújítás alatt áll)

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. A barlang egész évben, minden nap nyitv, óránként látogathtó 9-15, nyáron 9-17 óráig.

212.jpg

- Anna barlang:

A fokozottan védett Anna-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m. A BARLANG NAPONTA 10-16 ÓRÁIG ÓRÁNKÉNT LÁTOGATHATÓ. Nov. 1-febr. 28-ig zárva!

 

Jó barlangászást kívánunk!

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 125
Heti: 261
Havi: 2 582
Össz.: 382 558
Oldal: Barlangok a Bükkben
Szállás a Mátrában : Panoráma apartman - hegyvidéki wellness - Parádsasvár - © 2008 - 2018 - panoramaapartman.hupont.hu